Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (CEEE/EÇEM), 25 Mayıs 2010 tarihinde Üniversitenin ilk Disiplinler ötesi etkinliği olan SIFIR İSTANBUL 2050 Çalıştay’ını İstanbul Swissotel’de düzenledi. Urban Land Institute Türkiye (ULI) ve SOYAK Holding ana sponsorluğunda yapılan Çalıştay’a, bir çok farklı disiplinlerden öğretim üyeleri, mühendisler, mimarlar, müteahhitler, ekonomistler, bankacılar, tarihçiler, öğretmenler, ve ‘sokaktan insanlar’ katıldı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını Murat Özyeğin ve M. Pınar Mengüç yaptılar. Bilahare AB Enerji Bakanı Stefan Toastman AB’nin yeni başlattığı akıllı şehirler kavramlarını açıkladı. ‘Cihan Payitahtı İstanbul ve 2500 Yıllık Tarihi’ adlı kitabın yazarı Önder Kaya’da, şehrin asırlar boyunca geçirdiği evreleri birçok eski resim, fotoğraf ve posta kartıyla zenginleştirerek anlattı.
Bu konuşmaların ardından da İstanbul’da ki kentsel değişim, nüfus artışı, iklim değişikliklerinin olası etkilerini inceleyebilmek için yapılması gereken çalışmaları konuşuldu. Çalıştay katılımcıları, gün sonunda bütün şehir planlaması, mimari, mühendislik ve finansman çalışmalarının uzun vadede Istanbul’un ruhunu korumayı hedeflemesi isteklerini belirttiler.
2010’da ya plan çalışmalara göre büyüme oranı çok hızlı olan İstanbul’un iklim değişikliklerinin etkilerini de ciddi biçimde hissedecek en büyük metropollerden biri olacağı tahmin edilmekteydi. İstanbul’da mevcut koşulların aynen devam edileceği varsayıldığında ve detaylı ve bilimsel bir plan ve kontrol mekanizması oluşturulmazsa, şehrin karşılaşabileceği ve de neden olacağı iklimsel etkiler endişeyle vurgulandı. 10 yıl sonra 2020’li yıllar da bu etkileri bizzat yaşıyor olmamız da Sıfır İstanbul 2050 çalıştayının önemini daha fazla göstermekte.
Bu Çalıştayı organize eden M. Pınar Mengüç ve Pınar Özuyar, bilahare CEEE 211 kodlu bir ders açıp, enerji, çevre ve ekonomi kavramlarının şehir boyutlarında irdelenmesini sağladılar. Özyeğin Üniversitesi’ndeki tüm ikinci sınıf öğrencilerine açık olan bu derste hem İstanbul’un hem de Dünya’nın karşılaştığı iklim değişikliğine bağlı problemler çalışıldı. Bu ders ve çabalar sayesinde EÇEM 2010 IBM Smarter Planet Ödülü’nü kazandı. Dünya da sadece 24 guruba verilmiş olan bu ödül, EÇEM çalışmalarının küresel etkisini de göstermiş oldu.
Sıfır İstanbul ile ilgili medyada çıkan bazı haberlerin ve bilahare yapılan etkinliklerin linkleri için QR kodlarını tarayabilirsiniz/tıklayabilirsiniz.