Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) Direktörü M. Pınar Mengüç‘ün “Bilimle Birlikte” köşesinin beşinci yazısı “Panjur” başlığıyla Yapı Dergisi Temmuz 2017 sayısında yayınlandı.
“Akdeniz” denince ne gelir aklınıza? Eminim önce mavi-beyaz bir deniz ve de gökyüzü beliriyordur gözünüzün önünde! Elbette kumsallar ve çam ağaçları bunlara eşlik etmektedirler. Ve de en kaçınılmaz parçası bu resmin, güneştir… yaz ve kış! Bu güneş bizim yaptığımız ve de yapacağımız her bir binanın işlevine ve konforuna iyi ya da kötü bir şekilde etki etmektedir. Binalar yazın bu güneşin altında sıcaktan yanarlar doğal olarak. Öte yandan, biraz teknoloji ile harmanlanacak olsa, güneşin enerjisi ile bol miktarda sıcak su ve elektrik elde edebiliriz. Bu elektrik de bizim binaları soğutmamız için gerekli klima sistemlerini çalıştırmamız için elzemdir (…)”
(…) Panjurun kültürel birleştiriciliğin ötesinde, bilimsel önemi var. Panjur, binanın içine ışınım ve taşınım modu ile girecek ısıyı azaltır. (…) hem camın hem güneş ışığının spektroskopik özelliklerinden dolayı, güneş ışığı bir kez camdan geçip odaya girdi mi, odaya kazandırdığı enerjiyi klima dışında bertaraf etmeniz mümkün değildir. İş, bu güneş ışığının içeri girmemesinde.”
“Bilimle Birlikte” köşe yazısının .pdf haline aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;