Proje Başlangıç-Bitiş Tarihi: 01/07/2019 – 01/09/2020

Fon Veren Kurum: İslam Kalkınma Bankası Transformers Fonu

Proje Bütçesi: IsDB Katkısı: 143.467,00 $
Özyeğin Üniversitesi – EÇEM bütçesi: 143.467,00 $

Proje Ekibi: M. Pınar Mengüç, Yasemin Somuncu, Nil Kutlar, Dilek Saygı

Proje Ortakları: Türkiye: Özyeğin Üniversitesi – EÇEM
İştirakçi Belediyeler: ADIYAMAN BEL., BATMAN BEL., DİYARBAKIR BB, KAHRAMANMARAŞ BB, KİLİS BEL., MARDİN BB, GAZİANTEP BB, SİİRT BEL.,
ŞANLIURFA BB, ŞIRNAK BEL.
Pilot Okullar: ADIYAMAN MİMAR SİNAN MTAL, BATMAN CUMHURİYET MTAL, DİYARBAKIR MTAL, GAZİANTEP KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN MTAL, KAHRAMANMARAŞ ŞEHİT İDARİ ATAŞE GALİP ÖZMEN MTAL, KİLİS MTAL,
MARDİN MTAL, SİİRT İMKB GAZİ MTAL, ŞANLIURFA KARAKÖPRÜ MTAL, ŞIRNAK CİZRE MTAL

NEXT – GEN Projesi’ne katkıda bulunan diğer kurumlar ve kişiler: Özyeğin Üniversitesi – EÇEM (Yasemin Somuncu, Nil Kutlar Neslişah Doğan, Cem Keskin, Dilek Saygı, Gülçin Mezireli)
Özyeğin Üniversitesi (Deniz Sert, Cafer Çavdar)
Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı (Şennur Çetin), Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (Şehnaz Çivici, Kahraman Paşaoğlu)
DEFANS Ajans Danışmanlık Hizmetleri LTD. ŞTİ. Ajans Danışmanlık Hizmetleri LTD. ŞTİ. (Aytül Çalışkan)
ONUR ENERJİ (Onur Günduru, Emre Yaman)
Motto Danışmanlık Mühendislik ve Teknoloji LTD. ŞTİ.

NEXT-GEN Logo
islamic-development-bank-isdb-logo-vector

NEDEN

NEXT-GEN Projesi, enerji verimliliği konusunda etkin ve yaygın bir eğitim kültürünün Türkiye genelinde oluşturulması hedefi ile yürütülmektedir. Bu çalışma ile, Güneydoğu Anadolu’da 10 il ve 10 okulda geleceğin yerel enerji verimliliği liderlerinin yetiştirilmesi amacı güdülmektedir.

YÖNTEM

NEXT-GEN Projesi ile ‘Enerji Verimliliği Modülleri’ oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı (M.E.B.) ile ortak seçilen 11 pilot okulda öğrencilere aktarılacaktır. Bunun için bu modülleri öğretecek öğretmenlere EÇEM ve M.E.B. ortak çalışması ile Meslek İçi Eğitimi verilecektir.

 

Bu proje ile geliştirilecek enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kavramları mezun olan öğrenciler tarafından ileride bölgede veya Türkiye’de yapılacak uygulamalara transfer edilebilecektir. EÇEM tarafından geliştirilen diğer yenilikçi kavramların da meslek ve teknik lisesi öğrencilerine aktarılmasıyla ileri enerji uygulamalarının geleceğin binalarında yer alması sağlanabilecektir.

 

Güneydoğu Anadolu ve Ankara’da seçilmiş olan 11 pilot okulda EYODER üyesi bir Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketi ile enerji etüdleri gerçekleştirilmektedir. Bu etüdleri gerçekleştirmek üzere Enerji Bakanlığı ve M.E.B. tarafından yerelde tavsiye edilmiş olan enerji yöneticisi sertifikası almış veya almak üzere olan kişiler ile çalışılmaktadır.

 

NEXT-GEN eğitimleri sırasında kullanılmaya başlanan yapay-zeka destekli Chat-Bot sayesinde Türkiye genelinde öğrenci, öğretmen ve vatandaşın da Enerji Verimliliği Modülü’nden yararlanma şansı vardır. 2019-2020 Eğitim Dönemi sonunda öğretmenlerden ve öğrencilerden modül ile ilgili geri bildirim alınarak rapor hazırlanacak ve raporun M.E.B.’e ve ilgili dairelerine teslim edilecektir.

UYGULAMA ALANI

NEXT-GEN Projesi, Güneydoğu Anadolu’da bulunan 10 ilden 10 Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesine (M.T.A.L) uygulanmıştır. Bu okullar şöyledir:

  • Adıyaman Mimar Sinan M.T.A.L.,
    Merkez, Adıyaman;
  • Cumhuriyet M.T.A.L.,
    Merkez, Batman;
  • Diyarbakır M.T.A.L.,
    Yenişehir, Diyarbakır;
  • Kanuni Sultan Süleyman M.T.A.L.,
    Şehitkamil, Gaziantep;
  • Şehit İdari Ataşe Galip Özmen M.T.A.L.,
    Onikişubat, Kahramanmaraş;
  • Kilis M.T.A.L.,
    Merkez, Kilis;
  • Mardin M.T.A.L.,
    Artuklu, Mardin;
  • İMKB Gazi M.T.A.L.,
    Merkez, Siirt;
  • Karaköprü M.T.A.L.,
    Karaköprü, Şanlıurfa;
  • Cizre M.T.A.L.,
    Cizre, Şırnak;

ETKİ

NEXT-GEN ile yerelde enerji verimliliği liderlerinin ve uygulayacılarının yetiştirilmesi sağlanarak toplumdaki enerji verimliliği bilincinin nesilden nesile aktarılması sağlanacaktır.

 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının %70 düzeylerinde olduğu düşünüldüğünde, enerji verimliliği kavramlarının teknik uygulaycılara aktarılması ile gerçekleşebilecek ülke ekonomisine uzun vadede önemli derecede katkıda bulunacağı öngörülmektedir.

 

Aynı zamanda, enerjinin daha az tüketilmesi ile karbon salımının azalması da gerçekleşecek, ve bu da iklim değişikliğinin yaratığı negatif etkiler.

Teknolojik İnovasyon Yarışması

Güneydoğu Anadolu’da 10 farklı ilde 10 farklı Meslek Teknik Lisesi öğrencilerinin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üzerinde etkinlik kazanması amacını taşıyan proje kapsamında EÇEM Teknolojik İnovasyon Yarışması düzenlendi. 

 

Öğrencilerin sorunları anlama, tanımlama, yenilikçi bir çözüm üretme ve bu çözümü eyleme dökme becerilerini ölçen bu yarışma sonunda NEXT-GEN Projesi pilot okullarından Şanlıurfa Karaköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Atilla Şil ‘’Akıllı Sera’’ ve Bakır Barış Atay ‘’Akıllı Ev’’; Siirt İMKB Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Muhammed Emir Karaçam ‘’Güneş Perdesi’’ ve Feyzullah Karlı da ‘’Yollarımızın Verimliliği Açık Olsun’’ projeleriyle mansiyon ödüllerini kazandılar. Proje süresince ve bu yarışmada Siirt İMKB Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden proje paydaşımız Ömer Pakyürek; Şanlıurfa Karaköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje paydaşımız Gökhan Özdemir ve Muhammet Sami Yıldırım hocalarımızın katkılarını da vurgulamak isteriz.

Politika Tartışması Yayını

Deniz Ş. Sert, Yasemin Somuncu ve Nil Kutlar tarafından hazırlanan ve UIK Panorama’da yayımlanan yazı

Binalarda Enerji Verimliliği Kılavuzu

Proje kapsamında hedeflenen ve enerji verimliliği için yapılması gereken önerileri içeren enerji verimliliği kılavuzu yayınlandı. Kılavuz; cephe, ısıtma sistemleri ve kazanlar, soğutma sistemleri, güneş enerjili su ısıtıcılı sistemler, fotovoltaik sistemler, ısı pompaları, yeni nesil sistemler, aydınlatma, elektrikli cihazlar, elektrik motorları ve enerji yönetim sistemleri başlıkları altında yapılabilecek uygulamaları içermekte. Kılavuzun hem 10 pilot ilde paydaşlarımız olan belediyelere, hem de bu belediyelerin imar planlarındaki olumlu etkilerin diğer belediyeler tarafından ağlar vasıtasıyla paylaşılmasıyla tüm Türkiye’ye katkısı olacağı öngörülmektedir.